турско кафе Mehmet Efendi
 

Кафеено дърво

Кафееното дърво (Coffea) принадлежи към семейство Брошови (Rubiaceae), в което се включват много видове. Но въпреки това, най-известното растение от семейството е кафето, от което с търговско значение са два вида: "Coffea Arabica"(Арабика) и "Coffea Canephora" (Робуста).
Кафееното дърво расте във влажни зони, в които не се наблюдава заледяване, при средна температура 18-24° C. Дървото загива на студ, освен това резките промени в температурите също могат да навредят на кафееното дърво. Тъй като расте във влажни среди, кафееното дърво следва да се отглежда в тропическите зони, където се наблюдават редовни валежи.

Кафееното дърво на външен вид прилича на храста Камелия и има наситено зелени, лъскави и остри листа. Оставено да расте свободно, кафееното дърво може да достигне височина повече от 18 м., но за да се улеснява беритбата на плодовете му, то се подрязва до 2-3 м.
 
Цветовете му са снежно бели, нежни като на жасмин и имат силно изразен аромат, а плодовете са зелени. Дървото започва да дава плодове след 3-4 години. Те узряват няколко пъти в годината.

Цветове на кафееното дърво

След обилни дъждове кафееното дърво цъфти два или три пъти в годината, като цветовете му са снежнобели. Ароматът на цветовете е силен и наподобява този на жасмин, а понякога и аромата от цветовете на портокал. По клоните на дърво, което е започнало тепърва да цъфти, може да има около 20-30 хиляди плодове за една година. Няколко часа след разцъфването, цветовете на кафето започват да увяхват и постепенно се превръщат в плодове.

Плодове и семена на кафето

Цветовете на кафето имат бял цвят и миришат на жасмин. Размерите, формата и цвета на  кафеения плод наподобяват тези на черешата, поради което се наричат още „кафеени череши”. Кафееният плод има две кафеени зърна, които са разположени едно до друго откъм плоските страни, а другите им страни са овални. Всяко зърно съдържа по едно семе /кафеено семе/. Всяко семе е обвито с плътно прилепнала сребърна кожица и слабо прилепнала обвивка (пергамент). И двете зърна са обвити със сладкото месо на кафеената череша, след което е твърдата външна обвивка. Ако кафееното зърно ще се ползва за семе, не трябва да се отделя от обвивката си.
Всеки плод обикновено съдържа две семена, но някои от плодовете имат само едно семе. Това семе (peaberry) е много по-овално в сравнение с другите, то се отделя, преминава през производствения процес и цената му обикновено е по-скъпа от цената на нормалното кафе.
Плодовете на кафето следва да се контролират редовно, тъй като 14 дена след узряването им започват да изгниват.

 
турско кафе