турско кафе Mehmet Efendi
 

Изпичане на кафето

В процеса на производство на кафето процедурата, която трае най-кратко, но изисква отделяне на най-голямо внимание, е изпичането на кафето. Тази процедура изисква поемане на голяма отговорност. Защото моментното невнимание може да доведе до загуба на време и пари и да обезсмисли труда на стотици хора, положен до този етап.

Подложени на високата температура по време на изпичането зелените кафеени зърна стават кафяви. Обемът им нараства и губят вода. Преди тази процедура кафеените зърна нямат аромат, но при изпичането им излизат наяве повече от 900 вида аромати, скрити в тях. 

Различните видове кафе не се изпичат по един и същи начин. Изискват се знания, умения, опит и дългогодишно майсторство. Един опитен пекар знае както потенциала, така и границите на изпичане за определени видове кафета. Единствено по този начин може да се подобрят свойствата на кафето.
Въпреки че машините за изпичане на кафе имат съоръжения за наблюдаване на зърната, опитните пекари на кафе работят по слух. След известно време кафеените зърна започват да „пеят песен” наред с цвърченето, от което пекарите разбират, че процесът на изпичане е към своя край. След това кафето се оставя в хладилна камера.

Процедурата по изпичане на кафе в Kurukahveci Mehmet Efendi протича по изключително отговорен начин. В този етап съвършенството и перфекционизмът са от съществена необходимост, не се приемат грешки. Специално проектираните машини за изпичане работят сякаш под инструкциите на диригент на оркестър и по този начин качеството на кафето се покачва на най-високо ниво.

 
турско кафе