турско кафе Mehmet Efendi
 

Coffea Arabica /Кафе Арабика/

 "Coffea Arabica" /Кафе Арабика/ произхожда от откритото в Етиопия кафеено растение.  Кафето се отглежда предимно в планинските плата или вулканичните склонове с надморска височина 800 - 2000м. След всеки дъждовен сезон цъфти и за да узреят плодовете са необходими около 9 месеца. Типичното дърво – Арабика дава около 5кг. плодове в годината и от тях може да се извлекат около 1кг. кафеени зърна.
Кафето, произведено от жълто-зелените овални кафеени зърна Арабика, в сравнение с кафе Робуста, съдържа по-малко количество кофеин. Освен това има по-хубав вкус и по-сладникав аромат.
На Арабското кафе се падат около 70% от световното производство на кафе. Но тъй като не е много издръжливо към болести и климатични условия, отглеждането му е по-трудно и по-скъпо.
Най-разпространени видове са: "Bourbon"/Бърбън/, който се отглежда в Бразилия, Средна и Източна Африка, Индия, Индонезия, другият вид е "Typica"/Типика/, който се отглежда в латинска Америка. Тези видове са следвани от: "Tico" /Тико/, "Blue Mountain" /Блу Маунтийн/, "Mundo Novo" /Мундо Ново/, "Caturra" /Катура/, "San Ramon" /Сан Рамон/ и др.
Турското кафе Мехмет Ефенди използва внимателно подбрани сортове "Сoffea arabica"/Кафе Арабика/.

 
турско кафе