турско кафе Mehmet Efendi
 

Coffea Arabica /Кафе Арабика/

  "Coffea Arabica" потекнува од пронајдената во Етиопија зрна кафе растение. Кафето се одгледува главно во планинските висорамнини или вулкански падини со надморска височина 800 - 2000 м. По секоја дождлива сезона цвета и за да созреат плодовите се потребни околу 9 месеци. Вообичаеното дрво - Арабика дава околу 5кг. овошје во годината и од нив може да се добијат околу 1 кг. зрна на кафе.
Кафето, произведено од жолто-зелените овални зрна кафе зрна Арабика, во споредба со кафе Робуста, содржи помалку количество кофеин. Освен тоа, има убав вкус и слатката арома.
На Арапското кафе се паѓаат околу 70% од светското производство на кафе. Но бидејќи не е многу издржлив кон болести и временски услови, неговото одгледување е тешко и поскапо.
Најмногу распространети видови се: "Bourbon", кој се одгледува во Бразил, Средна и Источна Африка, Индија, Индонезија, другиот вид е "Typica", кој се одгледува во Латинска Америка. Овие видови се следат од: "Tico", "Blue Mountain", "Mundo Novo", "Caturra", "San Ramon" и др.
Турското кафе "Мехмет Ефенди" користи внимателно одбрани сорти "Сoffea arabica"

 
турско кафе