турско кафе Mehmet Efendi
 

Мехмет Ефенди е кафе со уникатен вкус и арома.

Мехмет Ефенди кафе се прави од внимателно одбрани сорти Арабика. За разлика од другите сорти на кафе, при чие производство со  термички средства прво се извлекува екстракт за производство на инстантно кафе, а потоа грав на кафе вештачки е збогатена со растителни масти, Мехмет Ефенди кафе се подготвува по автентична рецепт. Грав се пече и се смилува. Така се задржува природниот вкус и состојките на кафето.

До крајот на 19-ти век турското кафе се продава во вид на сурови зрна и се употребува како пијалок. Тоа беше додека син на Хасан Ефенди - Мехмет Ефенди не е почнал да управува продавница за зачини и сурово кафе на својот татко.

Мехмет е роден во 1857 година во Истанбул, по завршување на образованието во Сулејманија, почнува да работи во продавницата на својот татко.

Мехмет Ефенди раководи работата во продавница од 1871. година и почнува да продава на своите клиенти готово мелено кафе. Сурово кафе се пече, меле и пакува и така се нуди на пазарот. На овој начин почнува да се распространува свеж мирис на свежо препечено кафе низ улиците "Тахмис" во Истанбул. Нудејќи за прв пат кафето во готов бланширан вид, благодарение на оваа иновација, Мехмет Ефенди за кратко време стана познат како Курукахведжи Мехмет Ефенди ("Kurukahveci Mehmet Efendi").

Почеток на трговската марка

Во 1934. семејството прифаќа презиме  "Курукахведжи" / "Kurukahveci" /. По смртта на Мехмет Ефенди, најголемиот син Хасан Селахатин решава да започне понуда на кафето на надворешниот пазар. На овој начин почнува да презентира и тргува со турското кафе како на домашниот пазар, така и во странство.

Г-дин Хулуси (1904-1934) обрнува внимание на развој на технологијата во овој период и почнува да врши масовно производство. Покрај тоа, на местото на продавница на ул. "Тахмис" во Истанбул, по проект на познатиот архитект Зјухтју Башар, се изгради зграда од тип "art deco", која се користи и во денешно време. Пак во овој период започнува и испорака со автомобили на хранливите продавници во градот на пакувано кафе во хартиени кеси. Тоа постава уште еден нов почеток во Турција. Отвора и канцеларија на булевар Истиклјал.

Третата генерација

По Г-дин Хулуси раководството во фирмата се презема од најмалиот брат Ахмет Раза Курукахведжи, кој е школуван во странство. Г-дин Ахмет следи одблизу развојот на процесите во светот и затоа се насочува кон рекламирањето и модернизацијата на фирмата. Во 1933. г. тој доделува на Г-дин Ихап Хулуси - еден од најдобрите дизајнери во тоа време, да подготви амблем. Оваа амблем се користи и сега. Покрај тоа, рекламите на фирмата се шират преку непознатите и нови за тоа време испратени, банери и календари. Во овој период започнува и распродавањето на кафе во земјата со приватни возила. Открива се канцеларија на ул "Сахне" во Галатасарај.

Потомците на Мехмет Ефенди, кои денес раководат "Курукахведжи" преземат управувањето по смртта на Ахмет Раза Курукахведжи. Аваните, кои се користат од Мехмет Ефенди за счукване и мелење на кафе, се доразвиваат по еден век и се појавуваат кафе-машините. Бизнисот, кој започна во 1871. г. на улица Тахмис, денес опслужува целиот свет.

Иако е компанија Kurukahveci Mehmet Efendi производител на кафе, што се распространава низ целиот свет, компанијата се уште е зачувана како семејна и продолжува да се развива, задржувајќи квалитетот на производот од 1871.г. и се користат модерните технологии во денешно време.

Кафето Kurukahveci Mehmet Efendi се извезува во 25 земји во континенти Европа, Америка, Азија и Австралија и се нуди на корисниците во модерни пакувања. 

 
турско кафе