турско кафе Mehmet Efendi
 

Значењето на името турско кафе е методот на подготовка на кафе, откриен од Турците. Тоа има посебен вкус, кајмак, мирис, начин на  подготвување, начин на послужување ... има својот идентитет.

Првично овој пијалок е добиен по готвењето на грав, но сега благодарение на овој нов начин на подготовка, кафето покажа својот вистински вкус и неповторлив мирис. Европејците, кои се запознале со кафето со Турците, долги години са го пили по подготовката на овој метод.

Турското кафе содржи високо квалитетни зрна на кафе од тип Арабика, со потекло од Бразил и Средна Америка. Тоа се меле многу ситно и сварува во џезве со вода и шеќер по вкус. Се сервира во мали порцелански чаши. Пред да се консумира се чека малку додека наносите дојде на дното.

Ситно мелено кафе се вари на бавен оган.

Корисниците преферираат турската кафе поради густ вкус и долготрајни мирис.

 
турско кафе