турско кафе Mehmet Efendi
 

Турско кафе ...

• Тоа е најстариот метод за подготовка на кафе во светот.
• Содржи кафе, кајмак и талог.
• Ова е еден вид кафе со карактеристичен мек и кадифен кајмак - кафе со долготраен вкус.
• Благодарение на кајмака, кој може да  задржи формата си за неколку минути, кафето се задржува топло за подолго време.
• Се сервира во порцелански чаши со тенки краишта. Така кафето се излади побавно и е пријатно за консумирање во подолг временски период.
• Стимулира рецептори за вкус во устата.
• Во споредба со другите видови кафе, тоа е по меко и по ароматно.
• Со својот уникатен мирис и специјален кајмак, лесно може да се разликува од другите кафиња.  Прифаќа се, дека тоа е единственото кафе, што може да се консумира по преварување.
• Единствен вид на кафе кое се користи за предвидување на иднината - Cafedomancy: гледање на кафе, користејќи наносите
• Тоа кафе е уникатно, кафето се наоѓа во чашата, но е таложи на дното, затоа нема потреба од филтрирање.
• При подготвување на кафето се додава шеќер. Не е потребно да се засладување подоцна.
• Здраво е, бидејќи не се пие џганот на дното.
• За разлика од другите видови кафе, тоа содржи помалку кофеин во една доза.

 

  Порција Количество кофеин
Турско кафе 65 мл (една чаша) 60 мг
Еспресо кафе 60 мл (една чаша) 100 мг
Филтер кафе 150 мл (една чаша) 115 - 175 мг
Готово кафе 150 мл (една чаша) 65-100 мг
Чаj 150 мл (една чаша) 70 мг
Пијалок Кола 330 мл (една кутия) 45 мг
Чоколада    10-25 мг 10 - 25 мг


• Многу практично и економично е, бидејќи за подготвување му треба само џезве.
• Единствен вид кафе во кое се става шеќер во подготовката.
• За да се задржи неверојатниот вкус, по печење, кафето мора или на веднаш да се консумира или да се спакува.

Kurukahveci Mehmet Efendi при печење, варење и пакување на турското кафе користат традиционални методи и современи технологии.

Нашите клиенти можат да се купат во неограничени количества од вкусно и мирисно турско кафе, што нудиме во посебни пакувања и можат да го чуваат колку сакаат. Тоа задржува свежината на вкусови од денот во кој било мелено.

 
турско кафе