турско кафе Mehmet Efendi
 

Во 1543. г. Јеменски гувернер Јоздемир паша е донесол во Истанбул кафето, што му се многу допаднало во Јемен. Благодарение на откритија од Турците нов метод за подготовка на кафе, тоа се вари во џезвето и бокали и си  носи име Турско кафе.
Општеството се запознава со кафето за први пат во 1554. г. кога се откриваат првите кафулиња во Тахтакале. Во секое време на денот во кафулињата можеше да се читаат книги, да се игра шах или табла, да се говори на уметничка тематика. Кафулињата играат важна културна улога во социјални живот на луѓето во тоа период.

Кафето си зазема своето достојно место во домовите на луѓето и почнува да се употребува во големи количини. Сурови зрна на кафе са печени првично во тавите, потоа са чукани во аван и са сварувани во џезвето.
За кратко време, благодарение на минувачи во Истанбул, трговци и патници и амбасадорите на Османската империја, турското кафе освојува со вкусот прво Европа, а потоа и целиот свет.

Курукахведжи Мехмет Ефенди / Kurukahveci Mehmet Efendi / за прв пат во 1871. г. претставува за консумација препечено и мелено кафе на корисниците.
Турското кафе во денешно време е познато во Турција и светот како Курукахведжи Мехмет Ефенди / Kurukahveci Mehmet Efendi /.

 
турско кафе