турско кафе Mehmet Efendi
 

Со Џезве
 

За подготвување на вкусно и мирисно турско кафе се потребни само 2 минути.

• Измерете со чаша вода и ја ставете во џезвето.
• За секоја чаша додавајте 1-2 лажички кафе (5-6 гр. на чаша 65 мл.) и две лажички шеќер (количината шеќер е по вкус).
• Добро измешајте кафето и шеќерот на бавен оган.
• Прекипела пена ја распоредете во чашите.
• Останатото кафе го варете додека се не свари уште еднаш и го ставете во чашите.
• За обичај турското кафе се служи заедно со вода. Испиена вода се консумира да се подготвува вкусот на кафето.
• При масовна потрошувачка е практично да се сервира во средно засладен.

 

Со машина за подготовка на турско кафе.
Другиот метод за подготовка на турско кафе е со машина


 

Корисна информација
• Користете само чиста вода за пиење. Водите кои содржат хлор и други хемикалии можат да влијаат негативно на вкусот на кафето.
• Секогаш користете квалитетна, свежо печено, мелено и спакувано кафе.
• Чувајте кафето секогаш во затворено пакување.
• Ако освен пакувањето, користите друг суд за чување на кафето:
  - Судот за чување секогаш треба да биде чист;
  - Не се сипа ново кафе во судот преди да е заврши со претходно кафе;
  - Не ставајте лажица во садот.

• Одржувајте чисти садови за готвење (сварување) на кафето.
• Не користете средства за чистење како сапун и прашок за перење за време на чистење. Ако користењето на овие средства е императив по чистењето измијте со вода така што на садовите да нема остатоци од средства за чистење. Ако има остатоци од препаратите во садовите, тие ќе влијаат негативно на вкусот и аромата на кафето. А при миењето на чашите по можност користете сапуни без мирис и исплакнете обилно со вода.
• Ако користите машина за подготовка на кафе, внимателно применувајте упатствата напишани во упатството нејзината
• Подгответе кафето кога ви е потребно и колку количина сакате. Ако не консумирате кафето долго време по подготовката може да доведе не само до изладувањето му, но и до губење на неговиот мирис.

 

Как да приготвим турско кафе с машина за турско кафе BEKO

 
турско кафе